Flat panel speakers

 

Lyngdorf

DPA-1-front-black

Lyngdorf DPA-1 voorversterker met ruimtecorrectie

Terwijl de Anti-Mode Dual Core als voorversterker slechts 3 ingangen heeft, is de Lyngdorf DPA-1 uitgerust met 3 analoge RCA inputs en een XLR input.

Als digitale SPDIF ingangen zijn er 3 RCA inputs en een XLR-AES input. Bovendien is er nog een optische (TOSlink) ingang. Als uitgangen vinden we een dubbel paar XLR uitgangen en twee paar ongebalanceerde RCA uitgangen. Tevens is er een SPDIF uitgang die naar keuze als hoofd of lijnuitgang ingesteld kan worden.

De hoofduitgang kan als highpass uitgang ingesteld worden met een crossover- frequentie naar eigen keuze. De lijnuitgang kan als (sub)woofer uitgang worden ingesteld met een lowpass crossover frequentie naar keuze,

 

Het inregelen van de ruimtecorrectiemodule is kinderlijk eenvoudig. Na de eerste meting met testsignalen worden er nog 3-5 willekeurige microfoonposities (verschillend van plaats, richting en hoogte) gemeten totdat de ruimte-akoestiek voor meer dan de 90% bekend is. Het verdient aanbeveling de metingen uit te voeren met weinig achtergrondgeluid. Het hele proces duurt 15-20 minuten.

 

De Focus-1 positie geeft een optimale weergave op een specifieke luisterpositie, terwijl de Global positie de correctie over een groter luistergebied spreidt.

De mogelijkheid bestaat om nog 7 verschillende focus (=luister)posities toe te voegen, hoewel wij dit toch wel wat verdreven vinden.

 

Om het golffront van de hoofdspeaker en de (sub)woofer gelijktijdig op de luisterpositie te laten aankomen kunnen we een vertragingstijd instellen die berekend wordt aan de hand van de ingegeven afstanden van de speakerunits tot aan de luisterpositie. Een bassist die achter de maat zit wordt zo vermeden.

 

RoomPerfect Module

De ruimtecorrectie die Lyngdorf met de RoomPerfect processor tot stand brengt is niet gebaseerd op een lineaalrechte frequentie response, docht op het aanpassen van de reflecties in de ruimte. Sommige pieken en dalen in de frequentieresponse zullen gecompenseerd worden, doch niet alle, daar dit zou leiden tot verlies van driedimensionale informatie, van belang voor de opbouw van een correct geluidsbeeld. Het systeem gebruikt de aangeboden ruimte akoestiek samen met de gegevens van de luidspreker, zoals afstraalgedrag, afzwakking van de hoge tonen en bassen om zo tot een optimale weergave van de gebruikte luidspreker te komen.

 

Uit metingen is gebleken dat de belangrijkste correcties uitgevoerd worden in het gebied van 20-3000 Hz.

Het RoomPerfect systeem is dus een stuk geavanceerder dan bv, de Anti-Mode Dual Core, die uitsluitend ruimteresonanties tot 500 Hz corrigeert.

DPA-1-front-angle-silver

Conclusie:

De DPA-1 is een solide gebouwde voorversterker, die ook zonder gebruik van de RoomPerfect feature zeer gedetailleerd klinkt. De remote control voelt wat goedkoop aan, doch werkt verder goed.

Het RoomPerfect systeem geeft een aanzienlijk verbetering van de weergave in ruimten met veel reflecties en maakt plaatsing van luidprekers dicht bij de achterwand mogelijk doordat de reflecties ervan gedempt worden, hetgeen resulteert in minder versmering van de geluidsweergave.

Voor degenen, die reeds een voorversterker gebruiken, is er de RP-1, die tussen voor- en eindversterker geschakeld kan worden.

 

   

Audioparts

Voor degenen die het aandurven zelf een poging te wagen hun defecte luidsprekers te repareren, biedt Twinstatic Audio diverse onderdelen aan. Wij bieden 3 categorieën van onderdelen: – nieuwe, originele onderdelen – gebruikte, maar geteste originele onderdelen – nieuwe second source onderdelen Meer technische informatie over de onderdelen, het bouwen en van ESL luidsprekers of…