Eclipse

Eclipse systemen

Terwijl verreweg de meeste producenten zich richten op het produceren van een luidsprekersysteem met minimale afwijkingen in fase- en frequentie-response heeft Eclipse zich laten leiden door de tijddomein theorie. Het eenvoudig op tijd produceren van elke noot leidt tot een zeer precies stereobeeld, waarin de plaats van elk instrument of vocalist nauwkeurig wordt aangegeven. De luidspreker verdwijnt als het ware in de muziek.

De beste resultaten op dit gebied worden bereikt door breedbandsystemen zonder filtercomponenten. Met name Lowther en afgeleide systemen zoals Beauhorn en Carfrae staan hierom bekend. Ook full range ESL systemen zoals Quad scoort met haar puntbronsimulatie hierin zeer goed.

Hoewel de oudere breedband conusluidsprekers een wat zwakkere hoogweergave realiseerden, is dit bij de Eclipse modellen nauwelijks het geval. Ook de laagweergave van de eivormige Eclipse systemen is zeer behoorlijk.

De Eclipse systemen worden geproduceerd door Fujitsu-Ten, een fabrikant die bekend is door zijn car audio systemen. De theoretische benadering wordt gestaafd door uitgebreide computer simulaties, die gedaan zijn door de ontwerper Hiroyuki Yoshi.

Breedbandunits

712-exploded-view2-res

Alle Eclipse modellen zijn opgebouwd uit speciaal ontwikkelde breedbandunits, die aan een zwaar zinken gietstuk verend zijn opgehangen in de eivormige behuizing. Alle kasttrillingen worden door deze ophanging effectief onderdrukt. De eivormige behuizing bestaat uit een speciaal ontwikkelde soort synthetisch marmer, dat zeer hard is doch akoestisch dood klinkt. Het zinken gietstuk is vast verbonden met het zware voetstuk van de luidspreker. De breedbandunits zijn voorzien van speciaal ontwikkelde magneten, waardoor een zeer hoge magnetische fluxdichtheid wordt bereikt. Gecombineerd met een zeer gering conusgewicht is er een snelle en accurate impulsresponse gerealiseerd.

Subwoofer en stand

eclipse-td712z-pair-1

Bij het vlaggeschip de TD 712Z-II is de zware stand een geïntegreerd onderdeel van de speaker en verbonden aan het zinkstuk om trillingen te absorberen.

Ook de subwoofer TD725SW gebruikt dezelfde ophanging, waarbij 2 in fase zijnde luidsprekerunits aan de achterzijde verbonden zijn door een aluminium buis, zodat chassisresonanties worden opgeheven. De grote MDF behuizing is dan ook absoluut trillingvrij en kan rustig als bijzettafel gebruikt worden. De impulsresponse van de sub sluit nauwkeurig aan op de Eclipse satellieten en zorgt voor een droge gecontroleerde laagweergave, waarbij nuances duidelijk hoorbaar blijven.