Mijn oren zijn mijn beste meetinstrument

Als kleine jongen was Jos van Huizen (66) al druk in de weer om alles wat uit elkaar kon te onderzoeken. Jos: ‘geen wekker was veilig voor mij. Ik moést en zou weten hoe die werkte.’ Toen hij, iets ouder, eenmaal buizenradio’s ging bouwen, sloegen thuis meermaals de stoppen door, dit tot verdriet van zijn moeder die nóg twee zonen had die het met de veiligheid in huis niet zo nauw namen.

Jos’ interesse in geluidstechniek nam een vlucht. Hij bouwde buizenversterkers voor zijn langspeelplaten en ging na zijn HTS (electrotechniek) werken bij CBS Records om voorbespeelde cassettebandjes te produceren. In zijn vrije tijd hielp hij vrienden en kennissen als er iets mis was met hun geluidsinstallatie. Het was een en al geluid wat de klok sloeg bij Jos.

Zijn werkplaats is gevestigd In Bussum. De opslag van onderdelen van deze Willie Wortel oogt als een plek waar alles zoek raakt, maar niets is minder waar, er zit wel degelijk systeem in deze chaos. ‘Ik weet precies waar alles ligt.’ Jos pakt van achter op een plank een doosje schroefjes dat hij straks nodig heeft.

Zijn werkplaats heet Twinstatic Audio. Vanwaar deze naam? Jos legt uit dat zowel electrostatische als magnetostatische luidsprekers, gemaakt volgens een stokoude techniek uit de jaren ’50, als grootste voordeel hebben dat de geluidsvervorming gering is. ‘Audio liefhebbers zoals ik beluisteren hun muziek het liefst door deze luidsprekers’, licht hij toe. ‘Geluid vervormt altijd’, zegt de vakman met enige spijt in zijn stem. Daarom is hij, naast zijn dealerschap van diverse merken, bezig met het ontwikkelen van een luidspreker die in zijn visie het geluid niet zuiverder kan weergeven. Hoe doet hij dat? ‘Ik bezit over een zeer scherp gehoor. Buiten de technische kennis die ik in de loop der jaren heb opgebouwd, zijn mijn oren nog altijd het beste meetinstrument’, vertelt Jos, die duidelijk enthousiast is over zijn gehoor.

Wat betreft het formaat, dit soort luidsprekers zijn enorme panelen die men, veelal vrouwen, niet graag in de huiskamer ziet staan. Jos probeert dan ook de afmeting van zijn speakers bescheiden te houden. Een uitdaging waar hij blij van wordt.